Golden days in CPH

Så er Golden Days Festivalen i fuld gang i København. Det er klart, at festivalen med sit fokus på 50′erne appellerer til een som jeg, der jo er født 30 år for sent. Programmet er næsten for omfattende, jeg har i hvert fald svært ved at vælge ud mellem alle de mange tilbud, og selvfølgelig er nogle af arrangementerne sammenfaldende. Der er f.eks omvisning i Vega. Wilhelm Lauritsens bygning fra 1957 er den smukkeste jeg kender, og bygningens interiøer er  så gennemført og tidstypisk. Jeg har tit overvejet at strikke en trøje med Lauritsens mosaikker i  Store Vega. Eller hvad med foredraget “Folkeslag og kulturtyper syd for Sahara“? Eller et af debatmøderne under temaet “Samtaler ved kakkelbordet – har forstæderne en fremtid?” Man kan browse programmet her – vælg selv ud , og husk at festivalen slutter d. 23 September!

I denne – blog – sammenhæng, er temaet “Gule mursten og desperate husmødre – forstæder og familieliv” af ganske særlig interesse. Jeg har indført Golden Days her i det lille hjem i nærheden af de Københavnske forstæder, og ikke for at prale, men det er ret gennemført. Det eneste der ikke er helt i øjet, er mit forklæde, som er fra IKEA, og nærmest ligner en 70′er model. Men ellers! Min bibel, som før jeg arvede den, var min mors referenceværk, to bindsværket, Dansk Husmoder Leksikon fra 1953, bliver flittigt brugt. Leksikonet indeholder information om ALT hvad der er værd at vide – for en seriøs husmor. Den er udgivet af Statens Husholdningråd. Dr. Med Johs. Frandsen, Chefen for Sundhedsstyrelsen og Medicinaldirektør, har i forordet, foruden en række lovprisninger af husmoderens ansvarsfulde arbejde,  skrevet “… men et Leksikon, hvor Husmoderen kan søge Oplysning om alle Sider af hendes omfattende Gerning, har vi hidtil ikke haft.” Sjovt nok, opfattede jeg som barn og ung værket som normgivende for en traditionel landhusholdning. Nu, hvor jeg har fået fat i bogen igen, har jeg fundet ud af, at der er mange timers interessant læsning, hvor hele migrationen fra land til by og de store ændringer, det førte med sig er de underliggende betingelser. Alene afsnittet om Strygejern, er ikke kun underholdende, men afslører også det mægtige skift, der fandt sted i netop den periode. Her er lidt billed-dokumentation af mine helt egne Golden Days i et funktionærhjem i København anno 2012.

Ovenfor er eksempler på afbagt leverpostej lavet efter en opskrift i bogen – hakket på min Kenwood kødhakker, som vel nok er kommet lidt senere til end 50′erne. En velsmagende og sund hverdagsgryderet, som har været over ilden hele dagen for at gøre kødet mørt, fyldt med tilgængelige grøntsager som kartofler og gulerødder, som ikke vælter budgettet. Vanter strikkes også efter en vejledning i bogen, den dygtige husmoder planlægger ahead, så familien ikke skal fryse om fingerne til vinter.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>