Kofteberegner I – bol og ærmer

 

Norske trøjer eller sweatre  består for det meste af en simpel grundform, det er det flerfarvede mønster der gør dem til noget specielt. Min egen favorit grundform er den helt klassiske genser med bådformet halsåbning og lige tilsatte ærmer. Det kan ikke blive mere enkelt. En kofte (med knapper foran) kan strikkes efter samme grundform, og der klippes op midt foran og evt. til halsåbning for at få en fin runding eller V-form. En ubetinget fordel ved det simple design, er at det er nemt at tilpasse størrelsen og garntykkelsen – der skal bare et par enkelte beregningninger til.

Jeg har lavet en lille app til android telefoner og tablets, der kan udføre de nødvendige beregninger hvis strikkefastheden kendes. Appen kan bruges til at beregne maskeantal og hvordan udtagningerne fordeles, men den kan også bruges til at regne om mellem forskellige strikkefastheder, hvis man har en anden strikkefasthed end den der er opgivet i opskriften.

Appen er gratis, og kan downloades fra Googles Play store. Appen skulle stort set være selvforklarende, men her er alligevel lidt uddybning:

Man skal kende:

  1. Strikkefastheden (antal masker og antal pinde pr. 10 cm – lav en strikkeprøve, gerne rigelig stor, det bliver mest nøjagtigt. Husk, at strikkefastheden i flerfarve-strik ofte er anderledes end hvis der kun bruges een farve)
  2. Den ønskede omkreds af trøjen (mål evt. din yndlingssweater)
  3. Målene på ærmet – dvs. omkredsen ved håndledet og ved ærmegabet samt ærmelængden
Man får at vide:
  1. Hvor mange masker der skal slåes op til bol og ærmer
  2. Hvor mange pinde der skal være mellem hver udtagning på ærmerne for at udtagningerne bliver fordelt bedst muligt. Det forudsættes, at der øges med to masker på hver udtagningsomgang

Dvs. man skal selv tage beslutning om f.eks ribkant, om der skal være opklipsmasker midt for, hvordan halsåbningen skal være og så videre. Appen er altså ikke en opskriftsgenerator som sådan, men en hjælp til at få beregnet det rigtige antal masker og fordeling af udtagninger.

Appen er blevet testet af en håndfuld venlige medlemmer af Koftegruppen på facebook, på en række platforme.  Når jeg får tid, vil jeg udvide med andre grundforme, rundt bærestykke og raglan. 

Se også min app til jævn fordeling af ud- eller indtagninger.

Og jeg skal nok også lige sige, at appen stilles til rådighed som den er, og jeg tager ingen ansvar for mislykkede projekter eller hvad der måtte være af følgevirkninger ved brug af appen what so ever.
Posted in

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>