Tag jævnt ud og ind

Det kan tit volde problemer at fordele udtagninger eller indtagninger jævnt i et strikketøj. Jeg havde en fantastisk og karismatisk lærer på et kursus jeg tog for nogle år siden på Fasion Insitute of Technology i NYC, Arnetta Kenney, som ikke blot var fuld af røverhistorier, men også fuld af gode tips. Hendes hovedbudskab var, at det ofte giver et fint resultat at sjusse sig til fordelingen, for hvis det virkelig var vigtigt, ville designeren have skrevet i opskriften hvordan. Jeg er nu ikke helt enig, i hver fald i skandinaviske opskrifter, er den slags trivialiteter ofte overladt til strikkeren. Jeg vil sige, at det kan være svært for selv en øvet strikker, at regne den ud, hvis nu maskeantallet ikke går op.

Så hvis  man ikke kan leve med at sjusse sig frem, kan man bruge hvad Arnetta kaldte “den magiske formel” for udtagninger. Den kan også findes rund omkring på nettet i forskellige versioner, og nu har jeg lavet en app til android telefoner og tablets, “Tag Ud, Tag Ind”, som kan udføre beregningerne. Den er gratis, og kan downloades fra Googles Play store.  

Appen skulle stort set være selvforklarende, men her er alligevel lidt uddybning:

Man kan vælge bare at bruge appen, og være glad for at det virker. Den vil fordele udtagningerne så jævnt som muligt, og symmetrisk, for at få det flotteste resultat. Derfor er min version som den er implementeret nu, nok mest beregnet til at foretage udtagninger på en pind eller een omgang, og ikke til at fordele langs et ærme eller halsåbning. Det kan være at jeg implementerer den mulighed senere.

Det er lettest at forklare hvordan den virker ved et eksempel:

Lad os sige, at der skal øges fra 130 masker til 146 masker på een omgang.  Det vil sige, at der skal tages 16 masker ud, og det er det tal, der skal tastes ind, sammen med det oprindelige antal masker på pinden, 130. Det virker på den måde, at det først beregnes hvor mange hele gange 16 går op i 130, nemlig 8 gange – og noget til rest. Derfor skal der være 8 masker mellem de fleste udtagninger. Tager man ud hver 8. maske 16 gange, har man fået strikket 8×16 masker, dvs. 128. Så mangler vi at strikke 2 masker. De to masker fordeles, eller puttes ind  så der kommer 9 masker mellem hver udtagning ialt to gange. Men vi skal kun tage 16 masker ud i alt, derfor tager vi ud hver 8. maske 14 gange, og ikke 16 gange. Det hele fordeler vi symmetrisk, så vi starter med 7 gange hvor der tages ud for hver 8. maske, efterfulgt at to gange hvor der tages ud hver 9. maske, og igen 7 gange hver 8. maske. Det giver 16 udtagninger ialt, fordelt så jævnt som muligt over omgangen. Og altså ingen mystik eller hekseri, og knap nok lidt magi.

Der er naturligvis andre måder på at fordele udtagningerne symmetrisk – men ovenstående er den jeg har valgt.

Og jeg skal nok også lige sige, at appen stilles til rådighed som den er, og jeg tager ingen ansvar for mislykkede projekter eller hvad der måtte være af følgevirkninger ved brug af appen what so ever.
Posted in

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>