Tanker ved et mønster –

eller det Socialdemokratiske projekt, anno 1954

Det er ikke tilfældigt, at garnnøglet på forsiden af opskriften til dette fine cardigansæt er rødt. I virkeligheden er opskriften en valgpjece udgivet af Socialdemokratiet i forbindelse med kommunalvalget d. 2. marts, 1954. Sikkert med det formål, at få den måske ikke så politisk interesserede, strikkende kvinde i tale. ”Hvor flyver tankerne hen?” spørges der i opskriften, underforstået, mens strikkepindende gløder, ”Til alt det, som er kvindens nutid og fremtid.” Fire tableauer fra fire faser i et kvindeliv opridses for læseren. Den unge pige, som ”strikker på den jumper, som hun er sikker på, at hendes kæreste kan lide” – hendes hovedbekymring er at finde en bolig, som ”helst ikke må være for dyr, så man må nok prøve at få en lejlighed, der er bygget med offentlig støtte.” Den unge moder, med børn i børnehaven, tænker bl.a. på ”Lise, det praktiske væsen (…) selv knapper og snørebånd har børnehavelærerinden lært hende at klare”. Husmoderen med de store børn er først og fremmest bekymret for mandens arbejde, og en evt. fare for økonomisk krise og arbejdsløshed, for børnenes skyld, er det vigtigt, at der er arbejde til deres far, ”Mon de der inde på Rådhuset har tænkt på at have noget arbejde parat, som kan sættes i gang, hvis krisen kommer?” Til slut bedstemor, der glædes over velfærdsgoder, som hospital og mandens aldersrente, ”og nu må vi se at få den aldersrentebolig. Der kan vi hygge os med vore egne møbler og alle de dejlige fotografier af børnene.”

”Opskriften hjælper Dem til at få strikkemønstret rigtigt. Men der er jo også et livets mønster, og det er De selv med til at lave.”

Opskriften og de meget billeddannende beskrivelser er tankevækkende, ikke mindst i dag, hvor man kan spørge sig selv, hvad der er blevet af det Socialdemokratiske projekt. Ved kommunalvalget i 1954 var det ”et smukt og jævnt mønster” og alle de ting som kan hjælpe til ”at få livets mønster smukt, livligt og glat forløbende” Socialdemokratiet gik til valg på. Det var ”gode lejligheder til de unge, til familier med børn og til de ældre, gode børneinstitutioner og skoler med moderne undervisning, kommunale aftenskoler og tilskud til det frivillige oplysningsarbejdes praktiske og teoretiske kursus, billige hospitalstakster, en god forvaltning af de sociale love, parker og sportsanlæg og den fulde beskæftigelse.”

Jeg vil slå masker op til cardiganen, og se hvor mine tanker ved et mønster tager mig hen, her næsten 30 år senere.

PS – jeg fandt opskriften på et loppemarked i KB hallen for et par år siden, kort tid inden hallen brændte.

2 comments

  1. Christine

    Det er altså både lidt sjovt og sørgeligt. Sjov idé at koble en opskrift sammen med en kampagne, men sørgeligt, at de er så langt fra deres gamle idealer! Glæder mig til at se, hvordan den ser ud færdig.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>